Рубрика: Новости

Sincere felicitări și urări de bine domnului profesor universitar Alexandru MOISUC

Grădina Botanică Națională (Institut) ”Alexandru Ciubotaru” aduce sincere felicitări și urări de bine domnului profesor universitar, doctor în agronomie, doctor honoris cauza Alexandru MOISUC, pentru conferirea Medaliei „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei în semn de recunoștință și apreciere a rezultatelor științifice de excelență în domeniul ameliorării plantelor de cultură și valorificării durabile…
Читать дальше

„Plante toxice”. Ghid fotografic. Autor: dr. Ciocârlan Nina

Ghidul fotografic “Plante toxice”, recent ieșit de sub tipar, descrie 25 de specii de plante toxice, dar în același timp importante din punct de vedere medicinal, cu aplicabilitate multiplă în fitoterapie. Se oferă o scurtă descriere botanică, informații despre părțile utilizate, indicații și efectele terapeutice, și foarte important, atenționări cu privire la simptomele de otrăvire…
Читать дальше

„Arbori și arbuști medicinali”. Ghid fotografic. Autor: dr. Ciocârlan Nina

Ghidul fotografic “Arbori și arbuști medicinali” descrie 25 de specii de arbori și arbuști, din flora spontană și cea cultivată, bine cunoscute pentru proprietățile lor medicinale și nutritive. Algoritmul de descriere include denumirile populară și științifică, o scurtă prezentare botanică, părțile utilizate, principalele beneficii și efecte terapeutice, rețete simple pentru infuzii, decocturi și tincturi, precum…
Читать дальше

Workshop: „Tehnici biotehnologice in vitro la plante medicinale”

La data de 17.10.2022 în cadrul Grădinii Botanice Naționale (Institut) “Alexandru Ciubotaru” s-a organizat Workshopul cu tematica: „Tehnici biotehnologice in vitro la plante medicinale”, în incinta Laboratorului de Embriologie și Biotehnologie șef lab. dr Ciorchină Nina. Evenimentul s-a realizat în cadrul proiectului de cercetare: „Introducerea și elaborarea tehnologiilor de multiplicare și cultivare prin tehnici convenționale și culturi in…
Читать дальше

Vizita președinelui Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) din România

Vineri, 30 septembrie 2022, am fost onorați să-i avem ca oaspeți la Grădina Botanică Națională (Institut) ”A. Ciubotaru” pe dl președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) din România, profesor universitar, doctor honoris causa, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei Valeriu TABĂRĂ și dl vice-președinte al AȘAS, profesor…
Читать дальше

Șirul activităților de voluntariat în cadrul Grădinii Botanice Naționale (Institut) ”A. Ciubotaru” continuă

De data aceasta, împreună cu studenții de la Universitatea de Stat din Moldova, Specialitatea Silvicultură și grădini publice și inginerii silvici de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, am continuat activitățile de reconstrucție ecologică a unui teren degradat inițiate în anul 2021. Sperăm că în cîțiva ani, după mai multe etape de reconstrucție, amenajare…
Читать дальше

Săptămâna trecută au fost plantați, săptămâna aceasta — monitorizați!

Copăceii plantați săptămâna trecută în pădurea-expoziție ”Vegetația Moldovei” de câțiva elevi din clasele primare de la Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” i-au primit săptămâna aceasta pe primii vizitatori de la același liceu care au venit să-i vadă dacă s-au prins. Elevii din clasele a III-a au avut ocazia să evalueze reușita prinderii puieților plantați de colegii…
Читать дальше

Activități de educație ecologică a copiilor în cadrul Grădinii Botanice Naționale (Institut) ”A. Ciubotaru”

Orice copil poate deveni prieten al naturii dacă noi, maturii, îi vom ajuta să învețe cum să o respecte și cum să participe la refacerea ei. Grădina Botanică, prin statutul și menirea sa, oferă posibilitate tuturor copiilor, indiferent de vârstă și anotimp, să devină prieteni devotați ai naturii, să o descopere, să o admire și…
Читать дальше

Susținută teza de doctor în științe biologice

La data de 28.12.2021, în incinta Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, a avut loc susținerea tezei de doctor în științe biologice a doamnei SFECLĂ Irina, la specialitatea 164.01 Botanică. Tema tezei: „Particularitățile bioecologice ale reprezentanților genului Kniphofia Moench în condițiile Republicii Moldova”. Conducător științific: Sîrbu Tatiana, doctor în științe biologice, conf. cercetător. https://www.youtube.com/watch?v=Q4Bb6EB7mx8

Sărbători Fericite și La Mulți Ani!

Извините, этот техт доступен только в “Română”.